Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τσουρέκια της Ζωής

 

Συστατικά

  • 2kgr αλευρι σκληρο νο1 (αμερικανικο)
  • 600gr ζαχαρη
  • 500gr φρεσκο βουτυρο
  • 9 αυγα
  • 1 1/2 φακελακι μαστιχα κοπανισμενη
  • 1 φακελακι μαχλεπι βρασμενο σε 1/2 ποτηρι νερο
  • 200gr μαγια νωπη
  • 400ml γαλα
  • ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
  • 2 κροκους αβγων αραιωμενους με λιγο νερο
  • αμυγδαλα φιλε


Οδηγίες

  1. Ζεσταινουμε το γαλα και μεσα διαλυουμε τη μαγια, προσθετουμε 500gr περιπου αλευρι να γινει χυλος και αφηνουμε 2 1/2-3 ωρες να φουσκωσει καλα (μπορουμε ακομα και να "πιασουμε" το προζυμι απο το προηγουμενο βραδυ και χρονο αρκετο γλυτωνουμε και πιο παραδοσιακα γινονται.)
  2.  Βαζουμε το υπολοιπο αλευρι σε λεκανιτσα κανουμε μια γουβιτσα στη μεση και προσθετουμε τα αβγα χτυπημενα μαζι με τη ζαχαρη, 1 φλυτζανακι του καφε νερο απο το μαχλεπι, τη μαστιχα, το ξυσμα και το προζυμι και ζυμωνουμε πιανοντας το ζυμαρι απο την ακρη της λεκανης με τα δαχτυλα προς το κεντρο.
  3.  Τελος προσθετουμε και το βουτυρο ζεστο και ζυμωνουμε μεχρι να ενωθει με τα υπολοιπα υλικα.
  4. Αφηνουμε τη ζυμη να φουσκωσει για 2 1/2-3 ωρες και ξαναζυμωνουμε καλα.
  5.  Την αφηνουμε να φουσκωσει για μια φορα ακομη, την παταμε ελαφρα να ξεφουσκωσει και πλαθουμε τα τσουρεκια στο σχημα που θελουμε, τα βαζουμε σε βουτυρωμενη λαμαρινα και τα αφηνουμε να φουσκωσουν καλα.
  6.  Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 βαθμους, αλοιφουμε τα τσουρεκια με τους κροκους και πασπαλιζουμε με τα αμυγδαλα.
  7.  Τα ψηνουμε για 30`-40, αναλογως το μεγεθος τους.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια διευκρινηση για το ζυμωμα: ζυμωνουμε οσο πιο πολυ μπορουμε, με τον ιδιο παντα τροπο, τραβωντας την και οχι πατωντας την ζυμη εαν θελουμε μπορουμε να τα γεμισουμε, οταν τα πλαθουμε, με μερεντα και να ακολουθησουμε την υπολοιπη διαδικασια. Καλη επιτυχια!

2 σχόλια: