Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

 

Συστατικά

  • 2 ποτήρια  λάδι
  • 1 ποτήρι  φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι  κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι  κρασιού ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι  σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι
  • 1 1/2 ποτήρι  ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • ½ λεμόνι(το  χυμό του μόνο)
  • 1 ξύλο κανέλλας

Οδηγίες

  1. Χτυπάτε  τη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν στο μίξερ.
  2. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα το μέλι και ανακατεύετε.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε τη σόδα μέσα στο κονιάκ, το μπέικιν, τη βανίλια,το σιμιγδάλι,τα μπαχαρικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μιά μαλακή ζύμη. 
  4.  Πλάθετε τα μελομακάρονα και πιέζετε τη επάνω πλευρά τους στον τρίφτη του τυριού  για να κάνετε σχέδιο . Ψήνετε στους 180 μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. 
  5.  Ρίχνετε όλα τα συστατικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα εκτός από το λεμόνι, βράζετε το μείγμα για 5 λεπτά, ύστερα ρίχνετε το λεμόνι και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. 
  6. Το αφήνετε να κρυώσει.
  7. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα  τα αφήνετε μέσα στο ταψί. Αρχίζετε αμέσως να ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι.  Όπως είναι τα μελομακάρονα ζεστά και στο σιρόπι έχει κρυώσει, ρίχνετε το σιρόπι στο ταψί και αφήνετε να το ρουφήξει για 15'. 
  8. Τα γυρίζετε και από την άλλη. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένο καρύδι.
Μην φοβηθήτε να τα μελώσετε με το κρύο σιρόπι έτσι θα γίνουν μαλακά έξω και ζουμερά μέσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου