Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Εύκολα τσουρεκάκια



Συστατικά
1 κούπα γάλα

3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπας λιωμένο βούτυρο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ αλάτι
1/2 κ.γλ σόδα
1 κ.γλ κανέλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κούπα χλιαρό νερό
5-6  κούπες αλεύρι
1 κρόκος αυγού ανακατεμένος  με λίγο νερό

για τη γέμιση
σταφίδες
μερέντα
σοκολάτα
μαρμελάδα

Οδηγίες
Ζεσταίνετε το γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι .
Προσθέστε τη σόδα και την κανέλα και αφήστε το να κρυώσει.

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό , ρίξτε μέσα αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Το αφήνετε μισή ώρα να φουσκώσει.
Κοσκινίστε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη (κρατήστε τη 1 κούπα μήπως δεν το πάρει όλο) και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο.
Ρίξτε τη μαγιά και το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε  μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη .
Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ κι αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο.
Σκεπάστε κι αφήστε τη να μείνει σε χλιαρό μέρος για 2 ώρες.
Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει.
Γεμίστε με ότι θέλετε ή αφήστε τα σκέτα.
Βάλτε τα σε ταψί σε  απόσταση το ένα από το άλλο.
Σκεπάστε κι αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείψτε τα με το κροκάδι αυγού χτυπημένο με λίγο νερό.
Ψήστε τα στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15'-20'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου