Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Γαλοπούλα γεμιστή



Συστατικά
1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού
1/2 ελαιολαδο

Για τη γέμιση
1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
 τα συκωτάκια της γαλοπούλας
 1 κ.σ πελτέ
 1 κούπα κάστανα βρασμένα και κομμένα
 1/2 κούπα κουκουνάρι
 1/2 κούπα σταφίδες
1 κούπα λευκό κρασί
 1 κούπα ελαιόλαδο
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
1 κούπα νερό

Οδηγίες
 Ανακατέψτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε  με αλάτι και πιπέρι.
Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κρασί,τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι.
Αφήστα να βράσει για λίγο και κατεβάστε από τη φωτιά να κρυώσει.
 Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε επάνω σε μια σχάρα μέσα σ' ένα ταψί με τη μια κούπα  νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Δέστε και τα μπούτια με την ουρά.Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινοχάρτο , το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά της.Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και ελαιολάδου (έτσι η πέτσα της δε θα σκάσει)  και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.
Πριν τη βγάλετε από το φούρνο βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου