Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Ψωμάκι στο Slow Cooker



Συστατικά

500 γρ αλεύρι κίτρινο

1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.γλ αλάτι
3 κ.σ ελαιόλαδο
ζεστό νερό (περίπου ένα ποτήρι)

Οδηγίες 
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Κατόπιν ρίχνουμε μέσα λίγο αλεύρι μέχρι να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό.

Το αφήνουμε για 10' να ενεργήσει η μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι μαζί με το αλεύρι λίγο - λίγο.
Το ζυμάρι δε θα γίνει σφικτό .
Το βάζουμε στο slow cooker χωρίς να περιμένουμε να φουσκώσει  και βάζουμε στην ένδειξη HIGH για περίπου 4 1/2 ώρες.

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Kρεατόσουπα στο slow cooker


Συστατικά
1 κιλό μοσχάρι για βραστό σε μερίδες
1 κρεμμύδι  ολόκληρο
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 μεγάλες πατάτες  σε κύβους
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 κούπα κριθαράκι
αλάτι , πιπέρι

Οδηγίες
Πλένουμε το κρέας,το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το ξαφρίζουμε .
Το τοποθετούμε στο slow cooker με το κρεμμύδι,ρίχνουμε 3 κούπες νερό και το βράζουμε στην ένδειξη HIGH για 4 ώρες.
Μόλις δούμε ότι έχει μαλακώσει ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά  και βράζουμε για άλλη 1 1/2 ώρα
 (μπορεί να  χρειαστεί να συμπληρώσουμε βραστό νερό ).
Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε και με αυγολέμονο.

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Φτιάχνω σπιτικές ελιές


Φέτος για πρώτη φορά στη ζωή μου αποφάσισα να φτιάξω τις δικές μου σπιτικές ελιές., μακρυά από την Αθήνα πλέον μπορώ να το κάνω!
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα πρωί γυρνώντας από την καθιερωμένη βόλτα με τα σκυλάκια μου είδα πίσω από το σπίτι μου μια ελιά φορτωμένη καρπό.Οι ελιές  μάλλον θα πάνε άχρηστες ,σκέφτηκα.Κρίμα !!!
Μου ήρθε η φαεινή ιδέα ,αφού οι ελιές έπεφταν κάτω και αφού κανείς μάλλον δεν ενδιαφέρεται να τις μαζέψει να το κάνω εγώ!Πήρα μια σακούλα και άρχισα να μαζεύω όσες ήταν χαμηλά ,ευτυχώς ήταν κοντή η ελιά,περίπου 3 κιλά.Οκ ,αυτό ήταν το εύκολο ,τώρα τι κάνουμε;Μια ζωή στην πόλη ήξερα μόνο  να τις αγοράζω από το super market!Άρχισα να ψάχνω στο internet ,να παίρνω τηλέφωνο τη μαμά μου γιά να τη ρωτήσω ,ώσπου έβγαλα άκρη και είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα!!!
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το κόλπο με το αυγό που μου είπε η μαμά μου,το εξηγώ παρακάτω...



3 κιλά ελιές μαύρες μεγάλες
2 μπουκάλια ξύδι
300 γρ χοντρό αλάτι
Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τις ελιές αφού τις έχουμε ξεδιαλέξει  και τις σουρώνουμε.Τις χαράζουμε κάθετα  σε 2 ή 3 σημεία,χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι το κουκούτσι.
Σε μια λεκάνη τις βάζουμε και ρίχνουμε καθαρό νερό να τις σκεπάζει.Το νερό αυτό το αλλάζουμε καθημερινά για 10 μέρες και κάθε μέρα το νερό θα είναι όλο και πιο καθαρό(αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουν)Δοκιμάζουμε και αν δεν έχουν ξεπικρίσει τις αφήνουμε και άλλες μέρες.
Κατόπιν φτιάχνουμε το αλατόνερο ρίχνοντας καθαρό νερό  μέσα στη λεκάνη και το αλάτι , διαλύοντας καλά το αλάτι στο νερό.Για να σιγουτευτούμε για το αν είναι σωστή η ποσότητα του αλατιού ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη ένα ωμό αυγό και αν ανέβει στην επιφάνεια και εξέχει 2-3 εκ.από το νερό είμαστε εντάξει αλλιώς συμπληρώνουμε και άλλο αλάτι και ρίχνουμε τις ελιές( το αλατόνερο να σκεπάσει τις ελιές).Ρίχνουμε και το ξύδι και σκεπάζουμε τη λεκάνη για 3 μέρες .

Είναι έτοιμες να τις αποθηκεύσουμε σε βάζα.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Μυδοπίλαφο


Συστατικά
1 κιλό μύδια
1 1/2 κούπα ρύζι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί
1/2 ματσάκι άνιθο
λίγο σαφράν
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,κάρυ

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί με τα μύδια και τα αχνίζουμε για μερικά λεπτά.
Κατόπιν σουρώνουμε τα μύδια και κρατάμε το υγρό για να το ρίξουμε στο ρύζι.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξερόκρεμμύδι,το τσιγαρίζουμε και ρίχνουμε και το ρύζι μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνουμε το υγρό από τα μύδια,νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα,μαζί και τα μύδια μέχρι να πιεί όλα τα υγρά και το ρύζι να είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με λεμόνι αν μας αρέσει.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Γίγαντες στο Slow Cooker


Συστατικά
1/2 κιλό γίγαντες
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ πελτέ
1/2 κούπα λάδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι,πιπέρι
1 καυτερή πιπερίτσα
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 σκελίδα σκόρδο

Οδηγίες
Βάζουμε τους γίγαντες για 12 ώρες σε νερό να φουσκώσουν,τους σουρώνουμε και ρίχνουμε όλα τα υλικά στο slow cooker εκτός από τα λουκάνικα.Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει.
 Μαγειρεύουμε στη high  ένδειξη για 5 ώρες .Στις 4 ώρες ρίχνουμε και το λουκάνικο αφού πρώτα το περάσουμε λίγο από ένα αντικολλητικό τηγάνι.
 
Δεν ανοίγουμε πολλές φορές το καπάκι γιατί κόβει ο βρασμός και χάνουμε ενέργεια(αυξάνεται ο χρόνος κάθε φορά 15 λεπτά)
Μπορούμε να ανακατέψουμε 1-2 φορές αν πρέπει.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Παγωτό εύκολο και πεντανόστιμο!


Συστατικά
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 1 ζελατίνη
  • 1 φάκελος garni σαντυγί
  • 1 ζαχαρούχο παγωμένο(2 ώρες στο ψυγείο) 
  • 2 κ.σ κονιάκ
  • 2-3 βανίλιες 

Οδηγίες 
Λιώνουμε τη ζελατίνη ,τη βάζουμε στο κρύο γάλα να μαλακώσει για μερικά λεπτά και τη λυώνουμε σε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε στο μίξερ το γάλα ,τη λυωμένη ζελατίνη και το garni.Χτυπάμε για 10 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα  με το μίξερ.
Προσθέτουμε το κονιάκ και τις βανίλιες και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά.
Το βάζουμε στην κατάψυξη χωρίς να το ξαναχτυπήσουμε,μένει μαλακό και δεν κρυσταλλώνει.

Τελευταία φορά το έφτιαξα σαντουιτσάκια και έγιναν καταπληκτικά!!!!

Την συνταγή αυτή την βρήκα στο internet αλλά δεν θυμάμαι το site.

Κοκκινιστό με πατάτες στο slow cooker



Συστατικά
  • 1 1/2 κιλό κρέας μοσχάρι ή χοιρινό
  • 2 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κρεμμύδια  χοντροκομμένα
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  •  αλάτι ,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά,κανέλλα ,γαρύφαλλο
 Οδηγίες
 Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο slow cookerκαι ανακατεύουμε καλά .
Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό,μόνο λίγο για να διαλύσουμε πρώτα τον πελτέ  .
Βάζουμε το καπάκι ,γυρίζουμε το διακόπτη στη θέση high  και το αφήνουμε  να σιγοβράζει για 5 ώρες.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Slow Cooker (αργός μάγειρας)


Τυχαία πριν από 9 μήνες χαζεύοντας στο internet  και ψάχνοντας για καινούριες συνταγές "έπεσα" επάνω στη  "μαγική κατσαρόλα",το slow cooker.Στην αρχή το προσπέρασα αλλά μου είχε ήδη κινήσει την περιέργεια να  αρχίσω να ψάχνω τις επόμενες μέρες να δω τι είναι αυτό και γιατί δεν το έχω ξανακούσει.Λοιπόν μετά από πολλές ώρες ψάξιμο σε site και forums κατάλαβα ότι αυτό έλειπε από την
κουζίνα μου για να μου κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη και πιο νόστιμη.
Επέλεξα μεγάλο μέγεθος 6.5 λίτρα και με χειροκίνητο θερμοστάτη γιατί διάβασα αρκετές αρνητικές κριτικές για τον ηλεκτρονικό θερμοστάτη και το βασικό υπάρχουν ανταλλακτικά σε αυτόν που διάλεξα.
Στην Αμερική και στην Αγγλία είναι πολύ διαδεδομένο πάρα πολλά χρόνια.Μαγειρεύει πολλές ώρες το φαγητό με μεγάλη οικονομία στο ρεύμα όμως.Από όλα αυτά που διάβασα στα ξένα forums αποφάσισα να το πάρω, με επιφύλαξη όμως, λέγοντας ότι μπορεί να έχωκάνει άλλη μια άχρηστη αγορά!!
Τελικά όλα τα άλλα σκεύη (κατσαρόλες ,χύτρες,ταψιά κ.λ.π)μπήκαν στο ντουλάπι.Υπέροχα κοκκινιστά,λεμονάτα,σούπες,λαδερά,ψητά,όσπρια.
Πριν φύγεις για τη δουλειά το βάζεις σε λειτουργία  στο low και όταν γυρίζεις έχεις έτοιμο φαγητό με όλες του τις βιταμίνες!!Στην αρχή το ετοίμαζα το βράδυ πριν πάω για ύπνο ,γιατί φοβόμουν να το αφήσω ,βέβαια σηκωνόμουν 4-5 φορές για να το δω,είχα ανασφάλεια.Το πρωί είχα έτοιμο φαγητό  και το μεσημέρι απλά το ζέσταινα μέσα στο σκεύος.
Τώρα πια το ξεχνάω εντελώς και το μόνο που μπορεί να με ξυπνήσει  το βράδυ είναι η καταπληκτική μυρωδιά του φαγητού που μαγειρεύεται(κλείνω την πόρτα της κουζίνας).!!!!!!!
 Έχω μετατρέψει όλες μου τις συνταγές σε συνταγές για slow cooker...