Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μαγειρίτσα

 

 

Συστατικά

1 μεγάλη  συκωταριά
το λεπτό έντερο από ένα αρνί ή ένα κατσίκι
3 μαρούλια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
3 αυγά
3 λεμόνια
1/2 κούπα ρύζι

Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και το έντερο γυρίζοντάς τα το μέσα έξω.
Τα ζεματίζουμε,τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε  να βράσουν.
Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο και τα κρεμμύδια.(κομμένα σε φέτες)
Προσθέτουμε την συκωταριά και τα έντερα ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
 Όταν βράσουν προσθέτουμε το ρύζι  και τα μαρούλια χοντροκομμένα,αλατοπιπερώνουμε,συμπληρώνουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται και ξαναβράζουμε μέχρι να βράσει το ρύζι.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο κτυπώντας τα αυγά δυνατά, προσθέτουμε το λεμόνι, ζουμί καυτό από τη κατσαρόλα και ρίχνουμε  το αυγολέμονο.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βάζουμε στη φωτιά ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα να πάρει μια βράση.

Μπορούμε να την κάνουμε πιο πηχτή με μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ στο αυγολέμονο.

Κουλουράκια Πασχαλινά


Συστατικά
1 βιτάμ
2 ποτήρια ζάχαρη
5 αυγά
1/2 ποτήρι γάλα
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 κ.γλ σόδα
5 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
1300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά (καλό χτύπημα).
Ρίχνουμε το χυμό ,το γάλα και το ξύσμα.
Στη συνέχεια το αλεύρι ( που το έχουμε ανακατέψει με τη σόδα ,το μπέικιν και τις βανίλιες) λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε μικρά κουλουράκια γιατί φουσκώνουν αρκετά και ψήνουμε σε αντιστάσεις 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μηλόπιτα Σκεπαστή


Συστατικά
για την ζύμη
1 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κούπα εβαπορέ (αδιάλυτο)
2 κ.σ κονιάκ
1 βανίλια
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

για την γέμιση
μαρμελάδα μήλο

Οδηγίες
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και ένα  ένα τα υπόλοιπα υλικά .
Το αλεύρι το ρίχνουμε τελευταίο λίγο λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο)μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
Παίρνουμε τη μισή και την απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή ταρτιέρα (30 εκ. περίπου).
Βάζουμε τη μαρμελάδα μήλο.
Την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο σε μια λαδόκολλα και σκεπάζουμε από πάνω .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Μαρμελάδα Μήλο


Συστατικά
2 κιλά μήλα κόκκινα
500 γρ ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1-2 βανίλιες
1 κ.γλ κανέλλα

Οδηγίες
Καθαρίζουμε και αλέθουμε τα μήλα στο μούλτι .
Τα βάζουμε σε μιά κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά να σιγοβράσουν ,χωρίς να ρίξουμε  νερό, για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε γυάλινι αποστειρωμένο βαζάκι.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ


Συστατικά
4 αβγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι φαρίνα
1 βανίλια

Οδηγίες
.Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά να αφρατέψουν πολύ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη βανίλια και το ρίχνουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας από κάτω προς τα επάνω με μια σπάτουλα, για να μην φύγει ο αέρας.
Βάζουμε σε ένα ταψί (25 εκ.)  λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Οταν είναι έτοιμο (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα) το βγάζουμε από το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.
Μόλις κρυώσει εντελώς το κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι μεγάλο ή με νήμα(πετονιά)


Αν θέλουμε σοκολατένιο παντεσπάνι αφαιρούμε 1 κ.σ αλεύρι και κοσκινίζουμε 1 κ.σ κακάο και το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι.

Αν θέλουμε να κάνουμε ρολό ψήνουμε στο ταψί του φούρνου για 20΄περίπου και μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το  τυλίγουμε μαζί με τη λαδόκολλα για να του δώσουμε το σχήμα το ρολού και το αφήνουμε να κρυώσει .



Σάββατο 2 Απριλίου 2011

"ΦΙΛΙΑ" ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Συστατικά
40 γρ κακάο σκόνη κοσκινισμένο
30 γρ μέλι
500 γρ φουντούκια καβουρντισμένα και αλεσμένα (πούδρα)
3 ασπράδια αυγών
250 γρ ζάχαρη άχνη
  Για την ganache
150 γρ κουβερτούρα
100 γρ κρέμα γάλακτος

Οδηγίες
Σε ένα μπωλ βάζουμε το φουντούκι,το κακάο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια  με μια πρέζα αλάτι σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνουμε λίγη λίγη, ανακατεύοντας απαλά ,στο μείγμα με το φουντούκι.
Τέλος ρίχνουμε το μέλι.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και με ένα κορνέ ή κουτάλι σχηματίζουμε (σε μέγεθος καρυδιού) τα μπισκότα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15΄.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

  για την ganache
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος  , την ρίχνουμε στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Μετά από 10΄ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αν έχει κρυώσει χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει.
Ενώνουμε τα "φιλιά" βάζοντας με κορνέ ανάμεσά τους κρέμα ganache(γκανάς).

Στο ψυγείο για πάγωμα..


ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ


Συστατικά
500 γραμ. τομάτες κόκκινες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λυωμένο
1 κουτ. γλυκού  μουστάρδα καυτερή
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
2 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο
Αλατοπίπερο

Οδηγίες
Βάζουμε στο multi τις τομάτες, το σκόρδο, το αλατοπίπερο, την μουστάρδα και να τα δουλέψουμε για λίγο, μέχρι να γίνουν πολτός.
Σε κατσαρολάκι ή αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τα υλικά που πολτοποιήσαμε στο σωταρισμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρασί,το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να αρχίσει να πήζει και τότε ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
Βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη.

Την μοιράζουμε σε δύο βαζάκια, με λίγο λάδι στην επιφάνεια, και ζεστή. Έτσι μπορεί να μείνει στο ψυγείο αρκετό διάστημα.

Για ζυμαρικά ,βάση πίτσας κ.λ.π

ΤΡΙΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Συστατικά
για το φύλλο

500 γρ φύλλο κρούστας
200  γρ βούτυρο λιωμένο
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
εδώ
για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη 
2 1/2 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι (το χυμό )

Οδηγίες  
Φτιάχνουμε την κρέμα και κολλάμε στην επιφάνεια της μεμβράνη ,για να μην ιδρώσει και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος  σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών περίπου.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τις λωρίδες και τις διπλώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε τρίγωνα.
Τα βάζουμε  σε βουτυρωμένο ταψί ,αλείφουμε με βούτυρο και τα ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά

Με ένα πριονωτό μαχαίρι και με προσοχή χαράζουμε το επάνω μέρος και αφαιρούμε ένα μέρος από το εσωτερικό του τριγώνου( αν θέλουμε μπορούμε να μην αφαιρέσουμε το εσωτερικό του τριγώνου, αλλά με το μαχαίρι χαράζουμε το επάνω μέρος και πιέζουμε με τη λάμα του μαχαιριού το εσωτερικό προς τα τοιχώματα ώστε να μείνεις χώρος για να γεμίσουμε τα τρίγωνα).

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού  για 5 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βουτάμε ένα ένα τα τρίγωνα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν αρκετά(τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα).
Τα ακουμπάμε σε πιατέλα να κρυώσουν.

Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και γεμίζουμε τα χωνάκια μας  με την κρέμα.

ΦΡΙΚΑΣΕ (ΑΡΝΑΚΙ)


Συστατικά
1 κιλό αρνί (μπούτι,κομμένο σε μερίδες)
½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4 μαρούλια (ανάλογα με το μέγεθος)
1 ματσάκι άνιθο
½ ποτήρι  ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
αλάτι,πιπέρι
σάλτσα αυγολέμονου
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουτ.γλυκού κορν φλάουερ
 

Οδηγίες 
 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σωτάρουμε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο κομμένα(3 εκατοστών), αλάτι και πιπέρι.
Αφού σωταριστούν, προσθέτουε το νερό και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα.
Κόβουμε τα μαρούλια σε κομμάτια μεγάλα και τα ζεματάμε.
Τα σουρώνουμε ,τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο, χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό,  για περίπου μισή ώρα ή και λιγότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια.
για το αυγολέμονο
Χτυπάμε τα αυγά με το κορν φλάουερ, ρίχνουμε το λεμόνι και ένα ποτήρι ζωμό από το φαγητό.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.

ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ


Συστατικά
4 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις  αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 1 / 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
1 / 2 φλυτζάνι  ζάχαρη
1 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
2  αυγά

Οδηγίες 
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα και  τη ζάχαρη.
Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει έως ότου η επιφάνεια γίνει αφρώδες - περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει  ελαστική.
Ζυμώνουμε για λίγο και σκεπάζουμε την ζύμη μας από πάνω με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμη χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 μπάλες και τις ανοίγουμε όσο μπορούμε σε στενόμακρο σχέδιο.
Απλώνουμε ότι θέλουμε σε γέμιση(μαρμελάδα ,μερέντα,κρέμα ζαχαροπλαστικής  κ.λ.π)
Τυλίγουμε σε ρόλο και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους περίπου 2 δάχτυλα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά.
 Αλοίψτε από πάνω με ασπράδι αυγού .Τα ψήνουμε στους 180c μέχρι να ροδίσουν.

Μια άλλη μέθοδος είναι ,μόλις ανοίξετε το φύλλο να κόψετε δίσκους με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι ,να τα βάλετε να φουσκώσουν σκέτα στο ταψί και μόλις φουσκώσουν να κάνετε με το δακτυλο σας μια λακκουβίτσα στη μέση κάθε κομμάτιου και να γεμίσετε με ότι θέλετε.


Αν θέλετε μπορείτε να τα περιχύσετε με ένα γλάσο ζάχαρης όταν ψηθούν.
1 1 / 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη,1  βανίλια,2 - 3 κουταλιές της σούπας γάλα.
Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με ξύσμα πορτοκαλιού,λεμονιού,βανίλια,μαστίχα(πολύ λίγη τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μούλτι)

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΨΩΜΙ


Συστατικά
300ml χλιαρό νερό
450gr δυνατό λευκό αλεύρι 
1 κουταλιά της σούπας αλάτι 
2 κουτ γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά


Οδηγίες
Σε ένα  μπολ, ανακατεύουμε όλα τα στερεά συστατικά μαζί.
Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Αν θέλετε να κάνετε καρβέλια  χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Δώστε  το σχήμα που θέλετε .
Τοποθετήστε σε λαδωμένο ταψί,πασπαλίστε με αλεύρι και καλύψτε με μεμβράνη.
Βάλτε σε ζεστό μέρος για 40 - 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χαράξτε από πάνω τα ψωμιά πριν τα ψήσετε.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 º  και ψήστε για μισή ώρα.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΑΛΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ


Συστατικά
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ κιμά(μισό χοιρινό -μισό μοσχαρίσιο)
100 γρ μπέικον κομμένο σε καρέ
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κον κασέ ή 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 φλυτζ κόκκινο κρασί
1/2 φλυτζ γάλα
1/2 φλυτζ ελαιόλαδο
2 κ.σ φυτίνη
αλάτι,πιπέρι
200 γρ παρμεζάνα
1 δόση κρέμα μπεσαμέλ

Οδηγίες
Τσιγαρίζουμε στο λάδι με το βούτυρο το μπέικον με το κρεμμύδι το καρότο και το σέλινο.
Ρίχνουμε τον κιμά και καβουρντίζουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες,το αλάτι , το πιπέρι και ζεστό νερό(1κούπα περίπου)ή ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας τακτικά.
Μόλις δέσει η σάλτσα το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για την μπεσαμέλ εδώ
Βράζετε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό λίγα – λίγα  για 3 – 4 λεπτά.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσει μια δόση κιμά.
Βάζετε πάνω στα λαζάνια  μια στρώση μπεσαμέλ και από πάνω μια στρώση κιμά.
Πασπαλίζετε με παρμεζάνα.
Συνεχίζετε με μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μπεσαμέλ  από πάνω μια στρώση κιμά και παρμεζάνα (συνολικά 3 στρώσεις).
Τελειώστε με λαζάνια  που θα ρίξετε από πάνω τη μπεσαμέλ ανακατεμένη με τον κιμά και πασπάλισμα  με μπόλικη παρμεζάνα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.