Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ


Συστατικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
1 κούπα μπύρα
1 κούπα αλεύρι
1 κουταλιά λάδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες

Βάλτε το μπακαλιάρο στο νερό για 12 ώρες να ξαλμυρίσει(αλλάζοντας το νερό συχνά).
Βγάλτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα από το νερό, αφαιρέστε τα κόκαλα και λιανίστε τα.
Χτυπήστε στο μίξερ το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη μπύρα, ώσπου να επιτύχετε ένα  λείο, πηχτό χυλό.
Ρίξτε μέσα τα κομματάκια του μπακαλιάρου μαζί με τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε τα.
Τηγανίζετε σε αρκετό λάδι ρίχνοντας μέσα κουταλιές από το μίγμα ,πρέπει να ροδίσουν και από τις   δύο πλευρές.
Βάλτε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσει το πολύ λάδι.                                                 

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

 

 

 

Συστατικά


  • 1/2 κιλό κληματόφυλλα

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

  • 3/4 κούπας τριμμένο κρεμμύδι

  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο

  • 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα

  • αλάτι - πιπέρι

  • 1 κούπα λάδι

  • 1 κούπα νερό βραστό

  • 1/4 κούπας βούτυρο

  • 2 αυγά και 1/2 κούπα χυμό λεμονιού

  • Οδηγίες

    1.Ζεματίστε τα κληματόφυλλα βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει 2'-3' και στραγγίστε τα.                                                                    2.Βάλτε σ' ένα μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι.                                                      3.Ζυμώστε τα ν' ανακατευτούν καλά. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε το.                                                              4.Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιάστε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές.                5.Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο, σκεπάστε τα ντολμαδάκια μ' ένα πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα και προσθέστε το βραστό νερό.                                        6.Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με λίγο ζουμί.                      7.Σ' ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά με το χυμό λεμονιού.              8.Ρίξτε κουταλιά - κουταλιά λίγο από το ζουμί του φαγητού κι αδειάστε το αυγολέμονο επάνω στα ντολμαδάκια, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, για να πάει παντού.

    ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


     

     Συστατικά


  • 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 1/2 κουταλάκι σόδα


  • 2 κουταλάκια κανέλα

  • 3/4 κουταλάκι γαρύφαλλο

  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

  • 1 κ.σ  κακάο

  • 1/2 κούπα  ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

  • 1 κούπα πετιμέζι

  • 2 κ.σ  κονιάκ

  • 2 κ.σ  χυμό πορτοκαλιού

  • 2 κ.σ  χυμό λεμονιού

  • Οδηγίες

    1.Σε μια λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση.                                     2.Ανακατεύουμε όλα τα υγρά και τα  ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι. 3.Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.                                                4.Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε.                    5.Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 20' περίπου.

    Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

    ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ

                                                                                                                                                                           

      Συστατικά


    • 250 γρ. φύλλο κρούστας    

    • 2 κούπες τριμμένο κίτρινο τυρί

    • 1 κούπα γάλα

    • 4 αυγά

    • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

    • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    • λίγη πάπρικα



    • Εκτέλεση
      1.Αφήστε τα φύλλα να ξεραθούν και σπάστε τα σε κομμάτια    2.Ανακατέψτε τα τυριά με το πιπέρι.                                                     3.Βουτυρώστε ελαφρά το πυρέξ και στρώστε μέσα αρκετά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ελαφρά.                                                                  4.Πασπαλίστε τα με αρκετό τριμμένο τυρί και συνεχίστε στρώνοντας φύλλα και τυρί, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Πρέπει να τελειώσετε με φύλλα.                                                                                              5.Χτυπήστε τ' αυγά, να αφρατέψουν λίγο, ρίξτε μέσα το γάλα και την κρέμα γάλακτος και περιχύστε με το μίγμα την πίτα.                                6.Αφήστε τη να σταθεί τουλάχιστον 1 ώρα.                                         7.Πασπαλίστε με λίγη πάπρικα και ψήστε τη στους 180 βαθμούς  1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Σερβίρετέ τη ζεστή.

      Λαγάνα

       

      Συστατικά

      • 2 φακελάκια μαγιά
      • 1/2 φλ. ζεστό νερό
      • 1 κιλό αλεύρι
      • 1 κ.σ. αλάτι
      • 2 κ.σ. λάδι
      • 2 κ.σ. ζάχαρη
      • σουσάμι



      Οδηγίες

      1. Φτιάχνουμε το προζύμι διαλύοντας τη μαγιά στο ζεστό νερό και ρίξτε λίγο από το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάστε  με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
      2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στη μέση ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, το προζύμι και 2 κούπες χλιαρό νερό.
      3. Ζυμώστε ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες. Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
      4. Ανοίξτε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματήστε 3 λαγάνες.  Σκεπάστε  και αφήστε τες να φουσκώσουν στο ταψί που θα τις ψήσετε, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
      5. Πατήστε  με τα  δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε  με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.