Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Κανταϊφι

 

Συστατικά

  • 1 πακ. φύλλο κανταϊφι
  • 250 γρ. αμυγδαλόψυχα τριμμένη
  • 1 κ.σ κανέλλα
  • 1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κούπα βούτυρο λυωμένο

Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 βανίλλια

Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψυχα με τη φρυγανιά και την κανέλα.
  2. Βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Παίρνουμε λίγο από το φύλλο το ανοίγουμε και βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στην ακρη. Το τυλίγουμε ρολό με μακρόστενο σχήμα και το βάζουμε στο ταψί.
  4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή τοποθετόντας το ενα δίπλα στο άλλο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. ΄Οταν γεμίσουμε το ταψί μας περιχύνουμε τα κομμάτια με 1 κ.σ ζεστό βούτυρο.
  6. Ψήνουμε στους 180 σε αντίσταση για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
  7. Σιροπιάζουμε κρύο γλυκό- καυτό σιρόπι.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Χαλβάς

 

Συστατικά

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  1 ξύλο κανέλας
Οδηγίες
    1.Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και βράστε για 8 λεπτά.
    2.Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι και το σιμιγδάλι. Ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα το σιμιγδάλι.
    3.Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι(χωρίς την κανέλα)
    4.Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει εντελώς από την κατσαρόλα.
    5.Βάλτε τον χαλβά μέσα σε φόρμα και αφήστε τον να κρυώσει. Όταν κρυώσει, βγάλτε τον από τη φόρμα και σερβίρετε με κανέλα τριμμένη.

    Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και καβουρντισμένο αμύγδαλο ή σταφίδες.

    Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

    Λαχανοντολμάδες

     

    Συστατικά

    • 1 λάχανο μαλακό
    • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 κούπα ρύζι γλασέ
    • 2 κρεμυδάκια φρέσκα
    • 1 κρεμύδι ξερό
    • μαιντανό
    • άνηθο
    • λάδι
    • αλάτι
    • πιπέρι
    για την ξυνή σάλτσα
    • το ζουμί του φαγητού
    • 2 αυγά
    • χυμό από 1 λεμόνι
    • 2 κουταλιές βούτυρο
    • 2 κουταλιές αλεύρι

    Οδηγίες


    1. Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι  να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.
    2.Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμύδια, το ρύζι, τον μαιντανό, τον άνηθο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
    3. Γεμίζουμε  τα φύλλα του λάχανου με μια κουταλιά γεμάτη κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
    4. Στρώνουμε ενα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και  τους βάζετε ένα πιάτο από επάνω για να μην "χορεύουν" και διαλυθούν.
    5.Όταν ειναι έτοιμοι παίρνουμε το ζουμί τους (περίπου 3 κούπες χρειαζόμαστε),για να  φτιάξουμε την σάλτσα.
    6.Βάζουμε σε μια μικρή κατσρόλα το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι.
    7.Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και ρίχνουμε το ζουμί μέχρι να πήξει.
    8.Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά.

    Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

    Σο....κόλαση!!!!

     

    Συστατικά


    • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1/2 κούπα κακάο
    • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
    • 1/2 κουταλάκι σόδα
    • 1 κούπα γάλα
    • 1/3 κούπας καλαμποκέλαιο
    • 2 αβγά
    • 1 βανίλια
    •  1/2 κούπα τριμμένο φουντούκι
    • λίγο αλάτι

    Για το γλάσο:
    • 250γρ κουβερτούρα
    • 1/2 κούπα γάλα
    • 1 κουταλιά βούτυρο
    • 1 βανίλια

    Οδηγίες

    1. Χτυπάμε όλα τα υλικά του κέικ στο  μίξερ και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.
    2. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο.
    3. Λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια.
    4. Περιχύνουμε από πάνω .