Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Ταμπουλέ

 

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι πληγούρι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
  • 1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους
  • 2 ματσάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι ,πιπέρι, λεμόνι,  ελαιόλαδο

Οδηγίες

  1. Πλένουμε καλά το πληγούρι και  νερό να φουσκώσει.
  2.  Το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και  έτοιμη η σαλάτα να μπει ψυγείο!


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μηλόπιτα

 

 

Συστατικά

Για τη ζύμη:
  • 5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βιτάμ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • λίγο κονιάκ
  • 1 αυγό
Για τη γέμιση:
  • 4 μεγάλα μήλα
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κούπα ζάχαρη

Οδηγίες

  1. Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε  με την κανέλα, το χυμό λεμονιού και τη   ζάχαρη.
  2.  Στο μπωλ του μίξερ ρίχνουμε  όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν τρίμματα.
  3.  Σε ένα  βουτυρωμένο ταψί τρίβουμε στον τρίφτη(χοντρό του τυριού) τα 2/3 της ζύμης, από επάνω βάζουμε το μείγμα των μήλων και τέλος τρίβουμε από πάνω  την υπόλοιπη ζύμη.
  4. Ψήνουμε την μηλόπιτα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μανιτάρια γεμιστά( με κιμά)

 

 

Συστατικά

  • 10 μεγάλα μανιτάρια
  • 250 γρ. κιμά
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα και 1/2 κούπα γκούντα
  • 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. λάδι

Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με μια υγρή πετσετα, αφαιρούμε το κοτσάνι τους, τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψάκι και τα αφήνουμε να περιμένουν.
  2. Ψιλοκόβουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο τα σωτάρουμε ελαφρά σε καυτό λάδι ώσπου να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και  αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να πιεί τα πολλά υγρά.
  4. Κατόπιν προσθέτουμε την  παρμέζάνα και ανακατεύουμε.
  5. Γεμίζουμε τα μανιτάρια  με το μίγμα και τα πασπαλίζουμε απο πάνω με το γκούντα.
  6. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15-20 λεπτά ώσπου πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν τα μανιτάρια.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κοτόπουλο με μπύρα (σαν ψητό)

 

 

Συστατικά

  • 1 κοτόπουλο  σε μερίδες
  • 1 κουτάκι μπύρα μεγάλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • μουστάρδα

Οδηγίες

  1. Πλένουμε  το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  2. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη μουστάρδα
  3.  Ρίχνουμε την μπύρα και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει να πιει όλο το υγρό.


Γίνετε και με χοιρινό με τον ίδιο τρόπο,εύκολα και γρήγορα!!!!

Χοιρινή τηγανιά με κρέμα γάλακτος

 

 

Συστατικά

  • 1 κιλο χοιρινο(κομμενο σε μπουκιτσες)
  •  1 κουπα ελαιολαδο 
  • 1 κουτι μανιταρια
  • 1 κρεμα γαλακτος και 1 κ.σ μουσταρδα
  • αλατι
  • πιπερι

Οδηγίες

  1. Σωτάρουμε το κρέας στο ελαιολαδο.  Αλατοπιπερωνουμε,ρίχνουμε λιγο νερο( 1 κουπα) και  αφηνουμε να μαλακωσει το κρεας .
  2.  Οταν ειναι ετοιμο  ριχνουμε στο κρεας τα μανιταρια(αν θελουμε τα περναμε λιγο απο το τηγανι) και τα ανακατευουμε να ενωθουνε μεταξυ τους. Προσθετουμε την κρεμα γαλακτος με τη μουσταρδα και ανακατευουμε ελαφρα  μεχρι να πηξει η κρεμα γαλακτος
  3. Σερβιρουμε αμεσως γιατι οσο κρυωνει πηζει η κρεμα(μπορουμε να ριξουμε την κρεμα γαλακτος λιγο πριν το σερβιρουμε)

Πατάτες στο φούρνο

 

 

Συστατικά

  • 3 κιλά πατάτες
  • Το χυμό από δυο πορτοκάλια και ένα λεμόνι
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κύβο κρεάτος
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα

Οδηγίες

  1. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις βάζουμε στο ταψί.
  2. Ανακατεύουμε τους χυμούς, τη μουστάρδα, το λάδι, το πιπέρι, τον κύβο  και περιχύνουμε τις πατάτες.
  3. Βάζουμε σε δυνατό φούρνο (220 βαθμούς σε αντιστάσεις ) μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

Εύκολη τυρόπιτα (χωρίς φύλλο)

 

Συστατικά

  • 1  1/2 κούπα του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει 
  • 1 βιτάμ
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά
  • 1/2 kg. φέτα και 100 γρ. τριμμένο τυρί που λιώνει(ένταμ,γκούντα κ.λ.π)
  • φρυγανιά
  • σουσάμι (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά  εκτός  από τη φρυγανιά και το σουσάμι
  2. Τρίβετε μέσα  τη φέτα  σε χοντρά κομμάτια
  3. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο πυρέξ και  πασπαλίστε με τη φρυγανιά
  4. Ρίχνετε το μίγμα,πασπαλίστε και από πάνω με φρυγανιά και τέλος με το σουσάμι
  5. Ψήνουμε  για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα του Παρλιάρου

 

Συστατικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο
  • 125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ μπέικιν
  • 300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. αμαρέτο

Οδηγίες

  1. Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν.
  3. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρετο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατευοντας συνεχώς.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Από την εκπομπή "Γλυκες αλχημείες" με τον Στέλιο Παρλιάρο.


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η Σοκολατόπιτα του Παρλιάρου



Συστατικά

  • 120γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 110γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 15 γρ. κακάο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Οδηγίες

  1. Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέστε τη λιωμένη κουβερτούρα στα αυγά.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο και προσθέστε τα με το ξύσμα στο μείγμα των αυγών και κουβερτούρας. Ανακατέψτε τα υλικά να ενωθούν.
  3. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε τη σοκολατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρετε τη σοκολατόπιτα σε μερίδες πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή με σαντιγί. Απολαύστε!

Βασιλόπιττα

 

Συστατικά

  • 1 πακέτο μαργαρίνη ή βούτυρο γάλακτος
  • 3 αβγα
  • 2 κουπες ζαχαρη
  • 1 κ γ μπεικιν
  • 3-4 βανιλλιες
  • 4 κ. σ. καρυδοψυχα
  • 4 κ. σ. αμυγδαλοψυχα
  • 4 κ. σ. τριμενη κουβερτουρα
  • 4 κ. σ. σταφιδες ξανθες
  • 4 κ. σ. ινδικη καρυδα
  • 1 κεσε γιαουρτι
  • 1 κ. γ. ξυσμα λεμονιου
  • 1 κ. γ. ξυσμα πορτοκαλιου
  • 1/2 κουπα χυμο και απο τα δυο
  • 500 γραμ αλευρι φαρινα

Οδηγίες

  1. Χτυπάμε το βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Στο μείγμα με τα αυγά προσθέτουμε τώρα τις βανίλιες και τα ξύσματα. 
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  5. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ χυμό-γιαούρτι και αλεύρι.  
  6. Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς.
  7. Βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς (προθερμασμένο φούρνο) για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα .

Μην ξεχάσετε μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζουμε και βάζουμε μέσα ένα νόμισμα!!

Μελομακάρονα

 

Συστατικά

  • 2 ποτήρια  λάδι
  • 1 ποτήρι  φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι  κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι  κρασιού ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι  σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι
  • 1 1/2 ποτήρι  ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • ½ λεμόνι(το  χυμό του μόνο)
  • 1 ξύλο κανέλλας

Οδηγίες

  1. Χτυπάτε  τη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν στο μίξερ.
  2. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα το μέλι και ανακατεύετε.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε τη σόδα μέσα στο κονιάκ, το μπέικιν, τη βανίλια,το σιμιγδάλι,τα μπαχαρικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μιά μαλακή ζύμη. 
  4.  Πλάθετε τα μελομακάρονα και πιέζετε τη επάνω πλευρά τους στον τρίφτη του τυριού  για να κάνετε σχέδιο . Ψήνετε στους 180 μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. 
  5.  Ρίχνετε όλα τα συστατικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα εκτός από το λεμόνι, βράζετε το μείγμα για 5 λεπτά, ύστερα ρίχνετε το λεμόνι και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. 
  6. Το αφήνετε να κρυώσει.
  7. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα  τα αφήνετε μέσα στο ταψί. Αρχίζετε αμέσως να ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι.  Όπως είναι τα μελομακάρονα ζεστά και στο σιρόπι έχει κρυώσει, ρίχνετε το σιρόπι στο ταψί και αφήνετε να το ρουφήξει για 15'. 
  8. Τα γυρίζετε και από την άλλη. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένο καρύδι.
Μην φοβηθήτε να τα μελώσετε με το κρύο σιρόπι έτσι θα γίνουν μαλακά έξω και ζουμερά μέσα.


Κουραμπιέδες

 

Συστατικά

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 300 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
  • 4 βανίλιες
  • 1 1/2 κούπα άχνη κοσκινισμένη
  • 1 σφηνάκι  ούζο
  • 1 κουταλάκι  σόδα
  • 1 1/2 κιλό  αλεύρι
Οδηγίες
  1. Χτυπάμε το βούτυρο να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι.
  3. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο, τη ζάχαρη, το αλεύρι (όσο πάρει να γίνει ζύμη μαλακή κι αφράτη) και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα.
  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
  5. Πλάθουμε κουραμπιέδες.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 20 λεπτά περίπου.
  7. Πασπαλίστε τους με άφθονη κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη .


Γαλατόπιτα

 Συστατικά Συστατικά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 πακέτο μαργαρίνη
  •  3 αυγά
  • 2 βανίλιες
 σιρόπι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • μια πορτοκαλόφλουδα 

Οδηγίες

  1.  Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι τις βανίλιες και τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα.Έχετε βάλει και το σιρόπι να βράζει για 5'.
  2.  Αφήστε τη λίγο να κρυώσει ανακατεύοντας για να μην κάνει κρούστα, χτυπάτε και ρίχνετε μέσα στην κρέμα τα αυγά.
  3. Αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και  ψήνετε στους 180   μέχρι να ροδίσει αρκετά .
  4. Τη βγάζετε και ρίχνετε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό.
Γίνεται και χωρίς σιρόπι για λιγότερες θερμίδες!!!


Ζύμη Κουρού

 

Συστατικά

  • 1 φλ.σογιέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 φακελ. μαγιά ξηρή
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • αλεύρι όσο πάρει

Οδηγίες

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα
  2. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
  3. Τέλος το αλεύρι ώσπου να γίνει μια σφιχτή και ελαστική ζύμη

Κέικ Ζέμπρα

 

Συστατικά

  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κούπες αλεύρι self raising
  • 1 κουταλάκι vanilla extract
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές κακάο


Οδηγίες

  1. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά πλην του κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα στο μίγμα.
  2. Κρατάτε 2 1/2 κούπες από το μίγμα χωριστά, και στο υπόλοιπο ενσωματώνετε το κακάο.
  3. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι (αντικολλητικό ή αλουμινένιο, πάντως όχι ανοξείδωτο) διαμέτρου 23εκ. βουτυρώνετε καλά τη βάση και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε και τα πλαϊνά του ταψιού.
  4. Ρίχνετε 2 κουταλιές από το βανιλένιο μίγμα στο κέντρο του ταψιού και το παρακολουθείτε να απλώνεται μόνο του.
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε 2 κουταλιές από το σοκολατένιο μίγμα, στο κέντρο της προηγούμενης βανιλένιας… κηλίδας και συνεχίζετε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μίγματα.
  6. Σε καμία φάση δεν κουνάτε το ταψάκι, το μίγμα πρέπει να απλώνεται σιγά σιγά από μόνο του. Κάθε φορά που θα προσθέτετε μίγμα στο κέντρο, ο προηγούμενος σχηματισμός θα απλώνει προς τα τοιχώματα του ταψιού.
  7. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45’ περίπου (τσεκάρισμα με οδοντογλυφίδα). Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για ένα 10λεπτο και αναποδογυρίζετε σε σχάρα να κρυώσει, οπότε και μπορείτε να το κόψετε.


Από το hungryforhungry.






Τσουρέκια της Ζωής

 

Συστατικά

  • 2kgr αλευρι σκληρο νο1 (αμερικανικο)
  • 600gr ζαχαρη
  • 500gr φρεσκο βουτυρο
  • 9 αυγα
  • 1 1/2 φακελακι μαστιχα κοπανισμενη
  • 1 φακελακι μαχλεπι βρασμενο σε 1/2 ποτηρι νερο
  • 200gr μαγια νωπη
  • 400ml γαλα
  • ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
  • 2 κροκους αβγων αραιωμενους με λιγο νερο
  • αμυγδαλα φιλε


Οδηγίες

  1. Ζεσταινουμε το γαλα και μεσα διαλυουμε τη μαγια, προσθετουμε 500gr περιπου αλευρι να γινει χυλος και αφηνουμε 2 1/2-3 ωρες να φουσκωσει καλα (μπορουμε ακομα και να "πιασουμε" το προζυμι απο το προηγουμενο βραδυ και χρονο αρκετο γλυτωνουμε και πιο παραδοσιακα γινονται.)
  2.  Βαζουμε το υπολοιπο αλευρι σε λεκανιτσα κανουμε μια γουβιτσα στη μεση και προσθετουμε τα αβγα χτυπημενα μαζι με τη ζαχαρη, 1 φλυτζανακι του καφε νερο απο το μαχλεπι, τη μαστιχα, το ξυσμα και το προζυμι και ζυμωνουμε πιανοντας το ζυμαρι απο την ακρη της λεκανης με τα δαχτυλα προς το κεντρο.
  3.  Τελος προσθετουμε και το βουτυρο ζεστο και ζυμωνουμε μεχρι να ενωθει με τα υπολοιπα υλικα.
  4. Αφηνουμε τη ζυμη να φουσκωσει για 2 1/2-3 ωρες και ξαναζυμωνουμε καλα.
  5.  Την αφηνουμε να φουσκωσει για μια φορα ακομη, την παταμε ελαφρα να ξεφουσκωσει και πλαθουμε τα τσουρεκια στο σχημα που θελουμε, τα βαζουμε σε βουτυρωμενη λαμαρινα και τα αφηνουμε να φουσκωσουν καλα.
  6.  Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 βαθμους, αλοιφουμε τα τσουρεκια με τους κροκους και πασπαλιζουμε με τα αμυγδαλα.
  7.  Τα ψηνουμε για 30`-40, αναλογως το μεγεθος τους.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια διευκρινηση για το ζυμωμα: ζυμωνουμε οσο πιο πολυ μπορουμε, με τον ιδιο παντα τροπο, τραβωντας την και οχι πατωντας την ζυμη εαν θελουμε μπορουμε να τα γεμισουμε, οταν τα πλαθουμε, με μερεντα και να ακολουθησουμε την υπολοιπη διαδικασια. Καλη επιτυχια!

Ντόνατς

 

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 2/3 κούπας γάλα
  • 2/3 κούπας νερό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • 1 αβγό
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/3 κούπας βούτυρο


Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό και το αλάτι. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
  3. Την αφήνουμε 30' να διπλασιαστεί. Κόβουμε μπαλλάκια και φτιάχνουμε κορδόνια, τα ενώνουμε και σχηματίζεται ο λουκουμάς. Επίσης μπορούμε πιο καλά το μπαλλάκι να μην το κάνουμε κορδόνι, αλλά να του ανοίξουμε μια τρύπα στη μέση και να του δώσουμε το σχήμα του λουκουμά τραβώντας κυκλικά.
  4. Τηγανίζεται σε αρκετό καυτό λάδι να πάρει χρυσό χρώμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μόλις κρυώσουν αν τα βάλετε σε σακουλάκι κλεισμένο καλά μένουν φρέσκα για 2 μέρες.(Χωρίς ζάχαρη)

Κέικ με καρύδια

 

Συστατικά

  • 1 ποτήρι λάδι ελαφρύ
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100γρ. καρύδια
  • 1 φαριναπ

Οδηγίες

  1. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το γάλα, το πορτοκάλι, το ξύσμα, τα αυγά, τα καρύδια και τέλος το αλεύρι.
  3. Ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου σε φούρνο με αέρα

Λίγα μυστικά ακόμα

Λίγο κονιάκ του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.



Νηστίσιμο κέικ ταψιού

 

Συστατικά

  • 1 1/2 ποτ. λάδι
  • 1 1/2 ποτ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 1/2 ποτ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 1 κ.γλ κανέλλα
  • 1 κ.γλ γαρύφαλλο
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 650 γρ. αλεύρι
  • λίγο σουσάμι


Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε το λάδι, το πορτοκάλι και τη ζάχαρη
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε μέσα
  3. Ρίχνουμε την κανέλλα και το γαρύφαλλο και λίγο λίγο το αλεύρι
  4. Στο τέλος ανακατεμένα τα καρύδια με τις σταφίδες
  5. Αλοιφουμε με λάδι ένα ταψι και αδειάζουμε το μείγμα και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον αέρα για 45΄ στους 180



Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

 

Συστατικά
  • 1 κούπα ζαχάρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 2 κούπες καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
  • 1 1/2 κούπα γαλέτα
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 5 αυγά
  • 1 κ.γ σόδα
  • 3 κ.γ μπέικιν
  • 2 κ.σ κονιάκ

για το σιρόπι:
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  1. Χτυπάμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Ρίχνουμε το γάλα,τα καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρύφαλα. Ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ.
  2. Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με τη γαλέτα και το μπέικιν. Τα ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι. Ψήνουμε για 1 ώρα σε δυνατό φούρνο στην αρχή, χαμηλώνουμε στη συνέχεια.
  4. Βράστε το σιρόπι για 5. Σιροπιάστε τη ζεστή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ταψί που χρησιμοποιώ παντά είναι ένα πυρέξ μεγάλο μέγεθος.

Σαλάμι σοκολάτας

 

Συστατικά

  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 6 κ.σ κακάο
  • 2 κ.σ κονιάκ
  • 1 1/2 πακέτο πτι μπερ τριμμένα

Οδηγίες

  1. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και όλα τα υπόλοιπα χαμηλώνοντας τη φωτιά.
  2. Το κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Πλάθουμε μπαστούνια ή μπαλλάκια και τα περνάμε από τρούφα και τα βάζουμε στο ψυγείο

Λίγα μυστικά ακόμα

Βάζω μέσα και λίγο αμύγδαλο όταν έχω.



Κουλουράκια Λαδιού

 

Συστατικά

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1 κ.γ μπέικιν
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι (ίσως πάρει λίγο παραπάνω)

Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στο μίγμα.
  3. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο να πάρουν ρόδινο χρώμα (μισή ώρα περίπου)



Καριόκες με πτι μπερ

 

Συστατικά

  • 1 1/4 φλ. γάλα
  • 1 φλ. μαργαρίνη
  • 1 1/2 φλ. άχνη
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 πακέτα πτι μπερ αλεσμένα
  • 250 γρ. καρύδια αλεσμένα
  • 800 γρ.κουβερτούρα
  • 4 κ.σ αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη στο γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τα πτι μπερ με τα καρύδια και το κακάο με την άχνη κοσκινισμένα. Έπειτα από πάνω το γάλα, το κονιάκ (αν βάλετε) και το λιωμένο βιτάμ κρύα και πλάθουμε.
  3. Σχηματίζουμε 4 μπαστούνια σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσουν. Τις κόβουμε ανα εκατοστό.
  4. Λυώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα με το λάδι βουτάμε τις καριόκες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους και πάλι ψυγείο


Κανταϊφι

 

Συστατικά

  • 1 πακ. φύλλο κανταϊφι
  • 250 γρ. αμυγδαλόψυχα τριμμένη
  • 1 κ.σ κανέλλα
  • 1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κούπα βούτυρο λυωμένο

Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 βανίλλια


Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψυχα με τη φρυγανιά και την κανέλα.
  2. Βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Παίρνουμε λίγο από το φύλλο το ανοίγουμε και βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στην ακρη. Το τυλίγουμε ρολό με μακρόστενο σχήμα και το βάζουμε στο ταψί.
  4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή τοποθετόντας το ενα δίπλα στο άλλο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. ΄Οταν γεμίσουμε το ταψί μας περιχύνουμε τα κομμάτια με 1 κ.σ ζεστό βούτυρο.
  6. Ψήνουμε στους 180 σε αντίσταση για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
  7. Βράζουμε το σιρόπι για 8 λεπτά και σιροπιάζουμε χλιαρό γλυκό- καυτό σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ το ψήνω σε τετράγωνο πυρέξ 35Χ25 και βγαίνουν 16 κομμάτια. Μπορείτε να τα φτιάξετε και μικρά (μπουκίτσες).



Γαρίδες με φέτα (Σαγανάκι)

 

Συστατικά

  • 3/4 κιλού γαρίδες Νο 2
  • 1/4 φέτα
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 κούπα λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι


Οδηγίες

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και νεράκι. Τα βράζουμε για 20'.
  2. Ρίχνουμε έπειτα τις γαρίδες καθαρισμένες να βράσουν στη σάλτσα για 5'. Τα βάζουμε σε γουβετσάκια ή σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για 10'-15' σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.